E adevărat că pandemia a generat o nouă tendință — asigurarea electronică?
Da, cât de ciudat nu ar fi, dar anume pandemia de Covid-19, a impulsionat creșterea numărului de asigurări electronice.
Sunt mai mulți factori care au determinat aceast fenomen. Primul sunt restricțiile ce au fost impuse de autorități privind evitarea locurilor publice, și păstrarea distanței sociale. Oamenii, în dorința de a respecta aceste reguli, au încercat să găsească căi de a procura asigurările în mod sigur pentru sănătatea lor. Un alt factor, este că însăși autoritatea de supraveghere și control a pieței asigurarilor — Comisia Națională a Pieței Financiare, chiar în prima lună de pandemie a formulat o hotărâre prin care, practic, a aprobat forma electronică a asigurării obligatorii RCA.
Prin această hotărâre, CNPF a încurajat cetățenii moldoveni sa procure asigurările cu ajutorul mijloacelor electronice.
Pe lângă asigurarea RCA, foarte multe alte tipuri de asigurare clienții au fost nevoiți să le procure primordial în formă electronică, asigurarea medicală de călătorie, asigurarea de bunuri și chiar asigurarea Carte Verde.
Ce tip de asigurare electronică a devenit mai popular?
Cel mai popular tip de asigurare electronică, a fost și până la pandemie, dar s-a dezvoltat mult mai rapid este asigurarea medicală de călătorie. În mare parte se datorează restricțiilor impuse de unele țări, care cereau ca toți călătorii sa dețină o poliță de asigurare medicală. Astfel, oamenii deseori se ciocneau de aceste solicitări chiar la punctul vamal, respectiv singurul site care ofera produse de asigurare 24/24 este rapidasig.md, ceea ce a condus inevitabil la creșterea numărului de polițe vândute prin mijloace electronice.
Un alt aspect, la fel de important este că în timpul pandemiei, oamenii au început să conștientizeze importanța unei asigurări medicale de călătorie. Cumva persoanele care călătoreau, au început să se gândească mai conștient asupra probabilități de îmbolnăvire pe parcursul călătoriei, de posibilele cheltuieli neprevăzute și au înțeles ca asigurarea este un instrument perfect pentru prevenirea și gestionarea acestor riscuri.
De ce unii încă nu au încredere în asigurările online? Sau există careva motive pentru acest fapt?
Suntem un popor destul de superstițios și trecut prin greutăți, suntem predispuși să credem sau sa înțelegem mai ușor prezența fizică a lucrurilor. Avem încă nevoie de foaie cu semnătură și ștampilă pentru a avea siguranța autenticității unui document…
Vreau totuși să va spun ca tendința generală este că mai mult de 60% din clienții noștri preferă alte instrumente de plată decât numerarul și anume achitarea online cu cardul bancar, achitarea prin virament, achitarea prin Terminale și chiar achitarea cu monede crypto.
4 ani în urma, lucrurile stăteau cu totul altfel, și rare ori exista un client care solicita achitarea cu cardul bancar.
În concluzie, cu cât cetățenii se vor familiariza mai mult cu noile tehnologii cu atat mai des vor apela la asigurarea electronică. Din punct se vedere juridic, contractele au aceeași putere juridică, indiferent de modul în care au fost încheiate si autentificate, fie fizic, fie prin instrumente electronice.
Ar trebui ca imobilul să fie asigurat?
Da! Casa în care locuim reprezinta cel mai de preț bun pe care îl avem în proprietate. Cel mai des, oamenii lucreaza o viață întreagă pentru a agonisi pentru un acoperiș de-asupra capului. Este cumva bizar, de ce oamenii nu-și asigura casa în care locuiesc. Preferam sa asigurăm mașinile, chiar și telefoanele, dar nu asigurăm casa în care locuim.
Când începem să cochetam cu ideea de a ne asigura locuința, eu recomand în primul rând sa va adresați unui broker de asigurare, care cunoaște specificul produsului asigurarilor de bunuri si care este capabil sa va prezinte o analiza comparativă dintre produsele de asigurare de la mai multe companii de asigurare. Trebuie sa cunoașteți că prima de asigurare, adică prețul pentru un asemenea produs, este unul foarte mic în schimbul protecției pe care vi-l oferă. De exemplu, pentru un apartament cu odaie, 50mp, cu o valoare de 35mii euro, în care vor fi incluse toate riscurile, precum incendii, cutremur, inundație, acțiunile ilicite ale terților persoane, și raspunderea fata de vecini, va constitui aproximativ 1000 lei pentru un an de zile.
Este important să consultați un specialist bine pregătit al unui broker de asigurare care sa aleagă împreună cu Dvs., produsul de asigurare ce vi se potrivește cel mai bine.
Ce tip de proprietate trebuie asigurat?
În primul rând, este recomandat să asigurați casa în care locuiți. Este binevenită o asigurare complexă a locuinței, în special persoanelor care locuiesc in apartamente. Din motiv, ca acest tip de asigurare, protejează persoana de posibilele riscuri care ar putea duce la distrugerea locuinței, a pereților; pe lângă această puteți asigura bunurile mobile ce se afla in locuință; și un alt aspect binevenit este răspunderea civilă față de vecini. Ultimul se referă la acele cheltuieli ce s-ar putea sa fim nevoiți să le compensam vecinilor noștri în cazul în care le-am provocat careva daune, am inundat vecinii si trebuie sa le achitam reparatia etc.
Care va fi viitorul asigurărilor? Cum va continua pandemia să afecteze piața asigurărilor?
Tind să cred ca viitorul asigurărilor este digitalizarea acestora. Asigurările sunt instrumente perfecte pentru a gestiona riscurile, dar sunt privite sceptic de către populație, în mare parte din cauza complexității și din cauza institutionalizarii acestui segment din economie.
Asigurările trebuie explicate pe înțelesul consumatorilor și trebuie sa fie mereu disponibile la un click distanță, doar așa acestea vor avea o evoluție frumoasă. Pandemia deja ne-a demonstrat că viitorul este foarte incert și mulți dintre clienții noștri si-au întors privirea spre asigurări pentru a preveni anumite situații neprevăzute, din acest motiv am încrederea că lucrurilor vor evolua într-o direcție bună.